• Studietur til Tallinn

    - historie, demokrati og moderne teknologi

SEND MIG ET TILBUD

Studietur til Tallinn  

Danskerbyen i øst

Tallinn betyder Danskerbyen på estisk – og det var her, Dannebrog ifølge legenden dalede ned fra himlen i 1219 og opmuntrede Valdemar Sejr og hans udmattede danske soldater til kamp og erobring af Estland. Siden er det blevet til en omtumlet og broget historie, hvor særligt begivenhederne omkring 2. verdenskrig har formet både landet og befolkningen. Fra 1944 var Estland baltisk sovjetrepublik frem til landets endegyldige selvstændighed i 1991 og medlemskab af EU i 2004.

De mange århundreder under fremmede magter har grundlagt en stærk nationalfølelse i befolkningen samtidig med, at medlemskabet af EU trækker esterne i vestlig retning – Estlands historie i spændingsfeltet mellem øst og vest gør Tallinn til et oplagt og interessant mål for studieturen.

Fra middelalderlig storhed til Sovjetrepublik

Tallinn var fra midten af 1300-tallet regionens førende hansestad og oplevede i perioden en enorm økonomisk opblomstring og rigdom, og byen er i dag den bedst bevarede og smukkeste middelalderby i Baltikum. I de snoede gader og gyder indenfor Tallinns bymure kan man med lidt god vilje næsten høre lyden af købmændenes hestekærrer på de toppede brosten. Købmænd og handlende holdt til i den nedre bydel VanaIinn, mens adelens bydel Toompea knejser sig 20 meter over den almindelige befolkning. Det er her, at det estiske statsapparat i dag holder til side om side med Tallinns domkirke opført af danskere i 1300-tallet og den russiske Alexander Nevsky katedral. I Vanalinn samles livet stadig i dag omkring Rådhuspladsen med det velbevarede gotiske rådhus og Nordeuropas ældste stadigt fungerende apotek fra 1422. Det er ikke uden grund, at Tallinn er optaget på UNESCOs Verdensarvliste.

På en studietur til Tallinn er der også rig mulighed for at dykke ned i Efterkrigstidens historie. Efter stadfæstelsen af Estland som sovjetrepublik i 1944, blev landet og dets befolkning holdt i et stramt sovjetisk jerngreb. Er koldkrigshistorie i fokus på studieturen, må I ikke snyde jer selv for et besøg på Tallinns KGB-museum – to små rum på øverste etage af det fordums prestigefyldte Hotel Viru. Opført i 1972 som byens fremmeste hotel, fungerede Viru som den perfekte kulisse til overvågning og aflytning af besøgende statsoverhoveder og notabiliteter: KGB havde mikrofoner installeret i alt fra lamper og vægge til tallerkener og kaffekopper, og i to små rum øverst på hotellet overvågede efterretningstjenestens gæsternes mindste bevægelse. En rundvisning her giver et godt tidsbillede af den paranoide og ufri stemning, der prægede landet frem til selvstændigheden i 1991.

Fremtidens avancerede digitale informationssamfund

Siden har esterne forsøgt at ryste fortidens åg af sig og formår om noget folk at se fremad. Båret frem af en vilje og en stærk national følelse dvæler esterne ikke ved den historiske fortid – tværtimod har Estland været frontløber indenfor europæisk teknologisk udvikling. Størsteparten af al kommunikation med det offentlige foregår via internettet og Estland har et af Europas højest udviklede beskyttelsesprogrammer mod cyberangreb.  
Estland har med rette fået tilnavnet ’det lille innovative IT-land’, for her går den teknologiske og digitale udvikling stærkt, og ikke uden grund blev Tallinn i november 2017 nummer to i EU's ’Capital of Innovation’–konkurrence foran både Berlin, Aarhus og København.  
På en studierejse til Tallinn møder I dermed alle aspekter af Estlands historie: fortid, nutid og fremtid.

 

Seværdigheder og faglige besøg

Seværdigheder og faglige besøg

 

 Læs mere

Priser

Priser
fra: 
kr. 2.195,-


Læs mere